Hierin kunnen we zeer kort en duidelijk zijn: JA, asbest is zonder discussie zwaar kanker verwekkend.
Het aantal asbestdoden in Vlaanderen stijgt zelfs nog elkaar jaar, en die cijfers zijn dan nog een onderschatting van de realiteit.
Zolang het product in goede staat is en men er van af blijft, is er geen enkel gezondheidsrisico. Asbest “straalt” niets uit.
Het wordt pas levensgevaarlijk als men er begint in te boren, slijpen of als men deze begint af te breken. Dan komt het asbeststof vrij, dat zich tientallen jaren heeft verzameld.
De asbestvezels zijn zeer licht en klein. Daarom blijven ze erg lang in de lucht hangen en kunnen ze ook diep in het lichaam binnendringen. Het lichaam is echter niet in staat om de vezels af te breken. Ze blijven er zitten.
Om te beginnen: technisch gezien is asbest een superieur product. En het is ook zeer goedkoop. Dankzij zijn technische eigenschappen heeft men indertijd asbest gestoken in alles waarin men kon asbest steken.
Er zijn tot nu toe 3.600+ toepassingen bekend: golfplaten, schouwpijpen, vloeren, dorpels, pleisterwerk, gevel- en dakleien, raammastiek, dichtingen bij ketels & kachels, liften, glasal, bloembakken, keukenschorten, … ja zelfs adembeschermingsmaskers werden vroeger uit asbest gemaakt.
Kortom: is je woning of gebouw gebouwd vóór 1999? Dan moet men er van uitgaan dat er asbest in zit, tenzij het tegendeel bewezen wordt via een asbestinventaris.
Bij een asbestinventaris wordt er een oplijsting gemaakt van de verschillende (zichtbare) verdachte materialen.
Door een combinatie van ervaring, documentatie en labotesten kan bij deze materialen zekerheid bieden of ze asbestvrij zijn ( = een geruststelling ) of toch asbest bevatten.
Als ze toch asbest bevatten, zeker bij woningen, is het grote merendeel te verwijderen via de verwijderingstechniek van “eenvoudige handelingen”.
Deze procedure mag gevolgd worden door elke aannemer met opgeleid personeel, of kan ook door een doe-het-zelver uitgevoerd worden.
Dit hoeft op zich niet noodzalijk veel te kosten. Maar men moet wel WETEN waar het asbest zit.
Enkel zo vermijd men gezondheidsrisico’s, ook bij uzelf, en vermijd u ook dat uw gebouw of terrein gecontamineerd geraakt met de kankerverwekkende asbestvezels.
Ben je werkgever: ja, een inventaris is verplicht in voor elk bedijfsgebouw. Ook als het recent gebouwd is. Ook als je niet meteen werken of afbraak plant. Van elke werkplek, oud of recent, moet een asbestinventaris beschikbaar zijn.
Woning afgebroken door aannemer: ja, een inventaris is verplicht. De arbeiders van de sloper hebben hierop recht. Hun gezondheid mag nooit in gevaar worden gebracht. Ofwel zorgt u als opdrachtgever hier zelf voor, ofwel eist u van uw sloper om hier voor te zorgen (maak u geen illusies, dit wordt doorgerekend door de aannemer, met een commissie). Uit ervaring weten we dat het beter en goedkoper is om hier zelf voor te zorgen. Zo vermijdt u dat er achteraf dure meerprijzen komen als het contract toch al getekend is.
U voert zelf bepaalde afbraakwerken uit: nee, een inventaris is niet verplicht. Maar voor de gezondheid van uzelf en je helpers blijft het wel de beste keuze. Weet wat je aan het afbreken bent. Zo vermijd je ook dat de asbestvezels zich over de hele woning gaan verspreiden. De vezels zijn trouwens zo klein, dat de filter van een stofzuiger ze niet kan tegenhouden.
Verplicht bij verkoop? De asbestinventaris is niet verplicht bij verkoop. Koop je zelf een woning aan, is dit wel ten zeerste aan te raden. Weet wat je koopt.
Ok, ik ben overtuigd. Wat moet dat kosten? Vraag vrijblijvend uw offerte aan via info@evoplus.be
De asbestinventaris is echt wel betaalbaar en zeer nuttig!
Aarzel zeker niet om contact met ons op te nemen. We maken graag een vrijblijvende offerte op.
Zo kan u ons bereiken:
Vriendelijke groeten,
Het EvoPlus-Team
Vogelkersstraat 5 – 9700 Oudenaarde